Saturday, August 7, 2010

Tre roliga sätt att lära sig italienska

Vem säger att för att lära sig ett språk kräver tjocka glasögon, 1000-sidiga böcker och en lärare som straffar dig med mängder av hemläxor? Jag tror på att lärande är en rolig sak! Nu tänker du antagligen “vem är du att påstå något sådant?”. Låt oss säga att jag är riktigt smart, men också lat: Jag vill ha maximala resultat med minimala ansträngningar. Tro mig – du VILL läsa om dessa lätta, roliga metoder att lära sig italienska!

1. Sjung, sjung, sjung


Vad är roligare än att se alla dina vänner larva runt och försöka hänga med både musik och sångtexten? Din läroprocess kommer att ge dig mycket om du anordnar en speciell italiensk karaoke-kväll! Lysande italienska sångare som Laura Pausini, Tiziano Ferro, Biagio Antonacci – alla har väldigt inspirerande och enkla sångtexter som är enkla att förstå och upprepa, och de är utmärkta hjälpmedel för dina uttal och ditt ordförråd! I karaoke får du dessutom läsa sångtexterna, vilket hjälper dig utveckla dina läs- och skrivkunskaper! På det hela taget blir därför en italiensk karaoke-kväll en succé både som festlig tillställning och läromedel.

2. Namnge allt på ditt sätt!

Vi känner oss mer bekväma runt huset, så det blir enklare att härma saker vi vill läsa oss. Runt huset finns allt vi använder på daglig basis, så varför inte ta en bunt med post it-lappar och ett lexikon, och skriva de italienska orden för saker och klistra på dem? Skriv exempelvis “armadio” på en lapp och sätt på din garderob, sätt “frigorifero” på din frys, och kanske “scarpe” på ett par skor du inte använder så ofta. Försök också att läsa på lapparna så fort du ser dem. Din familj kommer antagligen tycka att du är en galenpanna, men snart kommer de bli stolta över att du är den enda i familjen som pratar samma språk som DaVinci!

3. Pasta, någon?

Har du någonsin tänkt på att matlagning kan vara ett sätt att bli hemmastadd i ett nytt språk? För vem gillar inte en god lasagne, en spaghetti carbonara, eller den absoluta favoriten; en pizza med tio ingredienser? Det italienska köket är ett av de mest smakfulla av dem alla. Skaffa dig därför gärna en tvåspråkig kokbok, eller köp helt enkelt en på italienska (det finns massor på internet) samt ett lexikon och översätt sen alla recept från italienska till ditt eget språk medan du lagar rätten.

Detta hjälper dig att bli hemmastadd med frukter, grönsaker, alla möjliga sorters ingredienser och aktiviteter (bakning, smaksättning, etc). Dessutom kommer du få din mage fylld med läckerheter medan du lär dig. Om du är man och läser detta så sanna mina ord: din fästmö kommer att bli imponerad om du ger henne en pizza quattro stagioni!

Dessa tre enkla och roliga steg är bara början på din “lära sig italienska-odyssé”,
men de kommer att hjälpa dig att komma ihåg vanliga ord och fraser till bekostnad av ett par minuter per dag. Så fort du kan grunderna kommer en kurs i italienska att ge dig det professionella lärandet du behöver. Din lärare kommer att se att alla dina uttal är korrekta och att din grammatik samt skrivsätt ligger nära perfektion. Kom ihåg – de tre sätten jag visade ovan kan kombineras med en kurs, så du kommer att prata flytande italienska på nolltid! Tanta fortuna, amico! (Lycka till, polarn!)

No comments:

Post a Comment