Friday, August 27, 2010

Att hitta motivation för att lära sig ett nytt språk

Språkinlärning är ett mycket omfattande arbete, och sanna dessa ord: oavsett om du är en latmask eller inte, stora projekt skrämmer oss. Att lära ett nytt språk är ett långtidsprojekt så det finns egentligen inga genvägar, det är helt enkelt bara att kavla upp ärmarna och börja jabba. Det finns dock ett par tips och tricks som många människor använder för att hitta gnistan till språkinlärningen, och jag ska försöka dela med mig av dessa.

En sak i taget

Så fort vi tagit tag i ett stort jobb så verkar det som om det är enklare om det delas ner till mindre bitar. Det kanske bara verkar som en illusion, eftersom på det stora hela är det ju det stora jobbet som blir gjort i slutändan, men det är hur vårt sinne och psyke fungerar och det är så vår motivation åker i höjden. Föreställ dig ett språk som en smörgås. Du har ditt bröd, din senap och ketchup, ditt favoritpålägg och dina tomater. I språktermer är det ordförråd, grammatik, stavning samt talspråk. Ta dig dig att förbereda alla ingredienser innan du ens börjar dräggla över smörgåsen!


Snappa upp ord från din omgivning

Chansen är att språket du lär dig är populärt på en global marknad och det finns många möjligheter att snappa upp nya ord och uttryck. Filmer, såklart, är en lysande inspirationskälla för franska, spanska, tyska och italienska. Vill du lära dig italienska? Se filmen Gudfadern och försök upprepa orden som skådespelarna säger. Vad sägs om tyska? Vilken film som helst om andra världskriget kommer ha någon som pratar tyska (Band of Brothers, Rädda menige Ryan, bland annat). Det finns många exempel på hur man snappar upp, men jag tror du förstår idén. Och ja, TV kan göra människor lite avdankade, men den kan också hjälpa dig att bli en effektiv språknörd.

Motivationsbilder

En del personer försöker gå ner i vikt genom att sätta upp motivationsbilder på deras kylskåp, med text som “Ingen kaka för dig idag!” eller “Smak varar en stund, fett varar för EVIGT!”, och så vidare. Även om det är en extrem metod så fungerar den. Du kanske kan skaffa en bild som säger “Har du lärt dig dina fem ord idag?”, eller vad det nu är som motiverar dig. Tro mig, även om det låter korkat så är det ett effektivt sätt att få dig att känna dig skyldig när du inte lär dig det språk du börjat med. Lycka till!


No comments:

Post a Comment