Friday, August 27, 2010

Lär dig spanska för vardaglig användning


Först ett klargörande: de flesta av oss vill inte lära sig spanska för att göra en politisk karriär, för att bli bra talare eller för att kunna skriva djupa poesier. Nej, vi vill lära oss spanska för att kommunicera. Spanska är det andra största språket i USA, så varför inte försöka lära sig det? Här kommer ett par tips för att lära sig spanska så att du förstår vad människor runt omkring dig pratar om, och kanske till och med kan ge dem ett vettigt svar.


Börja med att läsa etiketter på produkter du använder. De flesta produkter, oavsett om det är kosmetika, rengöringsmedel, mat eller kläder, har en flerspråkig etikett där spanska ibland förekommer, så det är enkelt att läsa parallellt för att få grepp om vad orden betyder. Ju mer varierande produkter desto mer varierande ord lär du dig. På exempelvis ett rengöringsmedel kanske du kan läsa “fetteffektiv formula / långvarig doft”, och under detta den spanska varianten: “formula corta grasa / fragrancia duradera”. På många produkter finns dessutom fraser som är till nytta för oss alla: “no se deje al alcance de los ninos” (förvaras utom räckhåll för barn).


När du fått grepp om några grundläggande ord, försök att använda dem så ofta du kan och var inte rädd för att använda dem inför andra. Till exempel när du går till en spansk restaurang, försök att beställa din rätt på spanska istället för på ditt eget språk. Även om du inte uttalar rätt eller kommer ihåg grammatiken så förstår de anställda vad det är du vill säga och kan till och med hjälpa dig med uttalen. Européer är ett vänligsinnat folk och hjälper dig mer än gärna med sitt eget språk!


För att bevisa hur trevliga européer är, varför inte gå in i ett chatt-rum på internet? Kom ihåg att de pratar både spanska och engelska så de kommer förstå allt du säger och hjälpa dig på alla sätt: läsförståelse (de vet att du inte förstått om du inte skrattar åt ett roligt skämt), stavning (kvinnor kommer alltid att rätta dig om du inte stavar “mamacita” rätt) och uttal (“it’s Pedrito, not Pedro, ok?”).


Vem gillar inte musik? Om du är man så borde du gilla Shakira, och om du är kvinna borde du gilla Alejandro Sanz. Det bästa med artister som Shakira är, förutom musiken, att de ofta har sina album på två språk – “Oral fixation vol. 2” på engelska, och den spanska motsvarigheten “Fijacion Oral Vol. 1”. På det viset kommer du ha lättare att förstå texten och dessutom lära dig nya ord som kommer att fastna i ditt ordförråd! Du får dessutom roligt och lär dig Shakiras magdans!


Sist men inte minst: gå ut, skaffa nya vänner! Jag kan sätta en slant att om du hittar en spansktalande person och ber vänligt kommer denne att lära dig nya ord och kanske några knep, samt träna konversationsförmåga med dig med fördelen att du blir rättad varje gång du uttalar något fel. Det är absolut det bästa sättet att lära sig spanska – genom att träna uttal.


Detta är mina råd för stunden, och om du har läst dem noga ser du att de är inte bara praktiska, utan de är också roliga. Prova dem, en i taget, och du kommer att märka att din spanska kommer förbättras steg för steg.



No comments:

Post a Comment