Friday, August 27, 2010

Att lära sig franska undermedvetet – för- och nackdelar


Det ligger i vår natur att så fort vi vill ha något så vill vi ha det snarast möjligt. Även när det gäller att lära sig ett språk, franska i detta fall, så vill vi lära oss det fortfast möjligt. Inte sant? Här kommer tre olika metoder att lära sig franska, tillsammans med några för- och nackdelar.


Att lära sig franska undermedvetet baseras på en teori om att vår hjärna är kapabel att ta emot information även om vi inte är medvetna om det. Med andra ord, hjärnan lär sig undermedvetet. Det undermedvetna lärandet kan göras på två sätt: Det första är att du lyssnar på en CD. Antagligen när du spelar musik, eftersom musik slappnar av hjärnan och skapar ett perfekt klimat för att bli mottaglig för information. Bakom musiken finns det olika franska ord och fraser insatta, ord som du inte uppfattar med din medvetna hjärna, men som du kommer att ta emot av ditt undermedvetna.


Den andra metoden är textmeddelanden, klarfärgade bilder eller vattenmärke som antingen bäddas in i valfri text om att lära sig franska, eller bilder som förflyttas så snabbt att ögat inte hinner se dem, men i själva verket ger de starka impulser till hjärnan.


Fördel: Jag tror på den här metoden, för när jag var barn satt jag alltid i raden längst bak i klassrummet och lyssnade aldrig på läraren men jag fick alltid toppbetyg på kurserna. Jag tror att min hjärna tog emot all information, även om jag inte ägnade någon uppmärksamhet till dialogerna i klassrummet.


En annan fördel är att du lär dig medan du gör andra saker. Du kan exempelvis laga mat, köra bil, dricka kaffe eller städa huset medan du lyssnar på CD:n med de dolda meddelandena på franska. Bekvämt, eller hur? Dessutom, kom ihåg att vårt undermedvetna fungerar även när vi sover, så det bör inte vara några problem för dig att göra vad du vill hela dagen och använda natten till att lära dig franska.


Nackdel: Det finns inga studier som faktiskt visar några bevis på denna teori. Även om du hittar information på internet om flera ställen där du kan snabbt kan lära dig franska utan någon uppoffring. Jag tror att vårt undermedvetna är vaket hela tiden och att vi kan ta upp information där igenom, men det finns ingen garanti att det fungerar för alla och definitivt ingen garanti att det är en snabbare metod än någon annan.


Dessutom, om du inte övar på grammatik, läsförståelse, uttal och liknande, vad är då vitsen med att lära sig slumpvist utvalda ord och fraser?


Avslutningsvis, kommer du ihåg det avsnittet av Dexters Laboratorium, där Dexter somnar då han lär sig franska undermedvetet? CD:n är repig och hoppar framåt hela tiden, och på morgonen är “omelette du fromage” allt han kan säga. Sensmoralen är att om du använder denna metod, se till att CD:n är repfri.


No comments:

Post a Comment