Friday, August 27, 2010

7 tips varje flerspråksamatör behöver

Vilken kunskap som helst i världen har sina proffs och amatörer, och oftast är skillnaden på dessa inte nödvändigtvis talang eller hårt arbete – det är att känna till den hemliga ingrediensen som gör receptet till vad det är. Ta inte miste på det, för att lära sig ett språk är så gott som detsamma: kan du knepen vinner du leken. Här är en samling av tio användbara tips och tricks för språklärning varje amatör behöver.

1. Lär dig av misstagen

En av de mest jobbigaste motgångarna vid språkinlärning är rädslan för att använda det. Oavsett om det är rädsla för att stava fel i ett brev, rädsla för att låta konstig vid tal eller liknande, så måste du helt enkelt komma över dem. Vad spelar det för roll om du gör fel? Det är det enda sätt du kan förbättra dina språkkunskaper!


2. Sätt upp delmål

Börja inte med att sätta upp ett mål om att du ska kunna ett språk flytande på si och så lång tid. Ta det istället i mindre etappet – försök att komma in i grunderna de första månaderna, öka ditt ordförråd nästa månad, sen din grammatik, sen ditt tal och så vidare. Dela in det stora målet i bitar, så att du inte blir kvävd av den stora kakan.

3. Bit ihop i de tröga momenten

Språkinlärning är som en flod som ibland flyter snabbt och ibland inte. Ibland kanske du tycker att du har kört fast, och dessa tröga moment är bland de svåraste att övervinna eftersom du kanske känner att du inte gör något alls. Alla har dessa stunder, så uppmaningen är helt enkelt att bita ihop!

4. Intressen främst

Lär du dig japanska för affärsändamål? Eller kanske brasilianska för att kunna prata med din nya flickvän? Oavsett ändamål, lär dig språket som om du hade ett specifikt ändamål. Stanna inte upp på små misstag, samla ihop de japanska ekonomitermerna som krävs för en grundläggande konversation, och bygg vidare på dessa.

5. Bygg en stadig grund

Åter igen, om du har en stadig grund kan du utan större svårighet bygga vidare på den. Skaffa det grundläggande ordförrådet; det är ungefär 200 ord som används ofta, inklusive vanliga substantiv, verb och adjektiv. Så fort du greppat detta så finns det i princip inget som kan stoppa dig.

6. Uppdateringar


Detta har hänt de allra flesta av oss i skolan. Du lärde dig långa listor med verb i franskakursen, men när du skulle till att använda dem på provet så glömdes de bort. Det är därför uppdateringar är så viktigt – lägg dig inte på rygg bara för att du gjort klart uppgifterna, glostest eller övningar.

7. Ha kul medan du studerar

Det är vetenskapligt bevisat att om vi lär oss något medan vi har kul så suger hjärnan åt sig informationen mycket snabbare och under en längre period. Krydda upp din språkinlärning; spela lite ordspel, lär dig med en vän eller kanske ett kortspel med bilder. Allt du anser vara roligt kommer garanterat att hjälpa dig i ditt lärande.


No comments:

Post a Comment