Friday, August 27, 2010

Ordna dina egna spanskastudier

Behöver vi verkligen förklara varför någon vill lära sig spanska? Svaret är enkelt: det är det andra mest talade språket i USA och en av de flest talade språken i världen! Jag ska försöka förklara hur du använder enkla metoder för att lära dig spanska utan att gå på långa och tråkiga kurser!

Först och främst behöver du organisera dina studier! Du måste bestämma hur mycket tid per dag eller vecka du är villig att spendera på att studera, och i början på varje vecka måste du bestämma ämne. Välj alltid ett ämne som intresserar dig, då detta kommer främst att få dig behålla fokus. Det är exempelvis ingen mening att läsa om reaktorfysik om man är tandläkare, eller hur?

Så fort du bestämt ett ämne, försök komma på ett sätt att träna och förbättra en av följande: förståelse, läsförståelse, uttal, ordförråd, grammatik och skriftspråk.

För att förbättra din förståelse för äkta spanjorer, gör en snabbsökning på Youtube efter “telenovelas” (spanska för såpopera) och du kommer att hitta ett par som är textade. Försök att lyssna på konversationerna och skriv ner några idéer du eventuellt fick där. Spela sen upp videon igen, läs undertexterna och se hur mycket du faktiskt förstod. Slå alltid upp i ett lexikon om det är något ord du inte förstår. Skriv ner dem och upprepa dem ett par gånger. Denna metod förbättrar ditt ordförråd och uttal eftersom du kan spela upp videon om och om igen ända tills du får perfekt uttal på orden.

Om du vill jobba på ditt ordförråd så finns det även många webbplatser som har spanska ord indelade i kategorier som “ord för att beskriva utseende”, “människans kroppsdelar” och liknande. Välj då en kategori för varje dag du studerar, läs orden både på engelska och spanska, skriv ner var och en av dem och läs dem sen högt. Detta är mycket bra för ordförrådet, lästräning och uttal. Om du inte hittar en sådan webbplats så kan du välja en kategori – exempelvis “klädrelaterade ord” – göra en lista på orden och sen använda ett lexikon för att översätta dem till spanska.

När det gäller grammatik så finns det böcker på biblioteket, och online i form av e-böcker i stil med “Hur du lär dig spanska utan lärare”. Dessa böcker förklarar enkel grammatik och dess regler, och du kan ta en lektion i taget.

För att göra ditt lärande mer roligt, bjud över lite vänner som också vill lära sig spanska och jobba tillsammans med dem. Dina talfärdigheter kommer att öka och du får återkoppling direkt ifall du gör misstag. Det bästa av allt är att du slipper prata med väggarna!

Oavsett vilken av metoderna du föredrar, kom ihåg att i början på varje metod bör du gå igenom förra tillfället för att verkligen fästa det du lärde dig då. Glöm heller inte att vara rädd för att ge dig själv läxor samt IG om du misslyckas genomföra dem. Denna metod underlättas av att ha en vän för att slippa göra allt ensam, och du blir mer motiverad av detta. Lycka till, och kom ihåg att slappna av – att lära sig spanska är en lång process som kräver ett steg i taget.

No comments:

Post a Comment