Friday, August 27, 2010

Lära sig franska utanför klassrummet

Oavsett hur intressanta, strukturerade och organiserade franskakurserna du går på är, ibland behöver du helt enkelt en paus. Du behöver kunna le och slappna av när du lär dig, och du måste även kunna ha roligt. Idag finns det många olika varianter för detta på internet.

Spela spelen du gillar, men gör det på franska. De flesta spel du kan använda för att öva på franska är enkla, som korsord eller hangman. Så enkla som de är så kan de visa sig vara effektiva för dina skrivkunnigheter, ditt ordförråd och förståelse. Men det finns även ett annat alternativ; i språkmenyn för det spel du spelar ofta, ändra från Svenska till Franska. Tyvärr är inte alla spel flerspråkiga, men om möjligheten finns kommer detta hjälpa dig att känna igen orlika ord och fraser. Dessutom, om du spelar spel online (som exempelvis Lineage 2), prata med dina franska bekanta på deras eget språk! Det är verkligen jättehäftigt – direktträning på det franska språket.

Ett annat sätt är att gå in i ett chatt-rum som är franskt. Det finns för nybörjare och avancerade språknivåer, fransoser och till och med lärare som hjälper dig. Det är helt OK att berätta för alla från början vilken nivå du befinner dig på så de vet var du behöver utvecklas. Dessutom, om du har ett intresse för det ämne som det pratas om i chatt-rummet och du har läst om det på ditt eget språk, så kommer det att bli lättare att plocka upp betydelser och ord.

Leta upp en franskpratande person och starta ett “språkutbyte”. Det innebär att du letar reda på en fransman som vill bättra på sina kunskaper om svenska och gör en uppkommelse: du lär honom svenska, han lär dig franska. Detta hjälper er båda på alla sätt: förståelse, läsförståelse, skrivmöjligheter och uttal. Dessutom förstärker du dina sociala kunskaper genom att ha en ny vän! Denna metod kan vara riktigt effektiv så länge ni båda har lite kunskap om den andres språk, och lite kännedom om hur man lär ut. För vad är annars meningen om läraren inte kan lära ut sina egna kunskaper till sin “student”?

Vi spenderar mycket av vår tid på internet så varför inte börja ta en online-kurs för att förbättra din förståelse och uttal? Själv föredrar jag att lära mig ett språk på detta vis eftersom jag är oftast upptagen och ägnar mestadelen av min tid i bilden. Enklast för mig är därför att spela upp en CD med franskalektioner och upprepa efter den: “röd – rouge”, “pojke – garcon”, “small – petite” och så vidare. Enda nackdelen med detta är att jag förbättrar inte mina skrivkunskaper eftersom jag bara lyssnar och uttalar. Därför brukar jag ägna 10-15 minuter varje kväll till att gå igenom lektionen jag hade i bilen och skriva ner alla ord som fanns där. Det hjälper en hel del!

Online-kurserna i franska innehåller oftast korta lektioner som är väldigt explicita och fokuserade på det viktigaste. Dessutom får du skriva, läsa och lyssna till franska i dess mest korrekta natur, och du lär dig dessutom grammatik på ett annat sätt än genom att bara lyssna.

Det roligaste sättet att ta hela lärandeprocessen utanför klassrummet är att ta med det till stora vida världen! Besök Frankrike, besök Paris, snappa upp ord på vägen, leta upp en fransk flickvän, ät baguetter med Brie-ost, ät en bit tarte au citron (citronpaj) och ha helt enkelt kul! Du kommer bokstavligen att känna din franska flöda upp varje dag du befinner dig på fransk mark.

Om du läser detta och fortfarande känner att du vill gå en kurs; c’est la vie mon amie (sånt är livet, vännen) – du är inte det minsta rolig!



No comments:

Post a Comment