Friday, August 27, 2010

Den bästa inlärningsmetoden – att söndra och härska


Romarikets filosofi var att inget krig ska genomföras man mot man, utan det var istället territorier som skulle tas över och motståndarens styrkor skulle delas och tas över separat. Nu är ju inte språkinlärning ett krig, men definitivt en kamp med en styrka att tampas med. Många människor lägger av efter ett par månader, eller redan efter ett par veckor, efter att ha påbörjat en ny språkkurs – de blev helt tagna på sängen av det stora arbete som det faktiskt innebar. Bevisligen kan det bli väldigt mycket om du dyker in i alla detaljer direkt, så det är därför romarrikets strategi att söndra och härska är en bra metod att få grepp om saker och ting.


Först och främst bör du bryta ner språket i mindre komponenter som du lär in bit för bit. Alla språk har inte samma komponenter, och alla komponenter har inte samma svårighet. Antal komponenter i japanska är exempelvis betydligt fler än i franska eftersom du dessutom måste lära dig alfabetet, genusformer och skrivsätt.


Vanliga språkkomponenter omfattar följande:


Grammatik – klistret som håller ihop ett språk. Att lära sig grammatik är en strukturerad process och lämnar väldigt lite utrymme till naturlig inlärning.

Vanliga substantiv – en stor del av ett språk består av vanliga substantiv. Människor använder oftast 10% av ett språks ordförråd, och de flesta av dessa är substantiv.


Vanliga fraser – denna del av ordförrådet är något som absolut kan få igång någon när denne lär sig ett språk. Oftast vill vi börja inlärningen genom att memorera enkla fraser som “Hej, hur mår du?”, “Tack så mycket”, “Vad är klockan?” och liknande.


Siffror – siffror är ett bra sätt att börja på och deras fördel är att de kan memoreras i en viss ordning vilket gör att de är enklare att komma ihåg genom association.


Alfabet – även systerspråk (svenska, danska, norska) kan ha olikheter i sina alfabet och det är viktigt att lära sig dessa variationer direkt från början. Att lära sig tyska och dess nya bokstäver är mycket enklare än att börja med ryska eller kinesiska; språk med helt olika alfabet och helt olika regler.


Jobba med dessa komponenter, ett steg i taget, och bearbeta dem individuellt så kommer du att märka att det gör en väsentlig skillnad. Knepet är att medan du lär dig en komponent kommer du samtidigt att träna på andra komponenter – det vill säga du tacklar ditt mål från flera olika vinklar på en och samma gång.


Lycka till!

No comments:

Post a Comment